dijous, 19 de febrer del 2015

L'arxiu capitular




Des de fa dos anys, i després d’una remodelació integral de les dependències, ha canviat l’ entrada al arxiu capitular de Tortosa. Ara té l’entrada al carreró dels capellans.

Uns 550 investigadors van a buscar informació. Des de fa deu anys, Josep Maria Alanyà és l’arxiver. S’encarrega de guardar uns 350 còdex, cartularis, incunables i més de 20.000 pergamins.

Un missal portat des d’Avinyó, el Missal de Sant Ruf,  pel primer Bisbe de Tortosa es considera una de les joies del arxiu. L’arxiu és considerat un dels més importants de l’estat i molt destacat a nivell mundial.

L’arxivador explica que hi ha tres nivells de cerca de informació:
-Grans savis internacionals.
-Els investigadors que busquen formació de l’època medieval.
-Les persones particulars.

La conservació dels pergamins és molt acurada. Es netegen i es planxen per millorar la conservació.

La gent que vulgui consular l’arxiu ha de demanar dia i hora. També l’arxiver va explicar el procés lent minuciós de restauració dels pergamins, Va dir que ni ha uns 20.000 i la feina que queda per fer, és immensa.

Gràcies a tot això es possible contemplar: una bíblia incunable del 1483, el còdex numero 80 del segle XIV que conté els coneixements i càlculs geomètrics que van fer possible la construcció de la catedral de Tortosa i una edició d’Horaci amb el número 100 del segle XI.

La Universitat de Minnesotta, al 1974 va digitalitzar tots els cartularis i l’arxiu capitular mitjançant un conveni entre el Bisbat i aquesta universitat nord-americana. Els originals es poden consultar a Tortosa després d’ haver obtingut el permís de Josep Mª Alanyà.


Webgrafia:
http://ilercavonia.wikia.com/wiki/Arxiu_Capitular_de_Tortosa
http://www.naciodigital.cat/delcamp/ebrediari/noticia/3503/tresor/al/carrero/dels/capellans
http://www.periodistes.org/ca/noticia/mitjans-i-col-legiats-visiten-l-arxiu-capitular-de-tortosa-1259.html
http://www.diaridetarragona.com/ebre/35886/codexs-i-pergamins-atrauen-savis-i-investigadors-a-tortosa
Repertori de manuscrits catalans, 1474-1620, Volumen 4












Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada