dijous, 19 de febrer del 2015

La façana fluvial de Tortosa i la catedral



En aquest treball, fem un recull d’articles de premsa i d’opinió de personatges i.lustres, sobre la façana fluvial de Tortosa. Fa referència a la conveniència o no de tirar les cases de davant la façana per tal que la catedral pugui tenir un gran espai obert al davant i així que la ciutat la pugui contemplar com es mereix.

Comencem amb les paraules del famós escriptor Josep Pla. Ens parla sobre la catedral de Tortosa. Diu que una obra tan bonica hauria d’estar millor acabada, i que a la façana, li manca aire i espai, per lluir-la:

“He vist la catedral. La Seu de Tortosa és tan fina i sensible com la de Barcelona. El claustre, una pura delícia. El conjunt gòtic és d'una aguda sensibilitat. Però la gran fàbrica té poca visualitat externa; queda embotida, en certa manera, a la ciutat; sembla ofegada, aclaparada per les cases. (...) Llegeixo que la catedral fou bastida en el mateix lloc d'assentament del temple romà i de la posterior mesquita musulmana. En tots els països vells passa igual. Tot i ésser la catedral tan bella, tan agudament bella, conté, a més, un element que per a la meva escassa erudició s'ha convertit en una agradable novetat: la façana. Catalunya és més aviat pobra en peces del Renaixement, i, per això, trobar-se amb la façana de la catedral de Tortosa, que és d'aquest tipus, fa una gran impressió. Us sentiu transportats a Roma a l'acte. És una façana pesada, rica, de colors calents, d'una gran sumptuositat, i, ben entès, inacabada. Però aquesta façana té una tan estreta i comprimida visualitat que quedeu desil.lusionat. La catedral hauria de tenir al davant un gran espai d'aire. Mentre va durar l'escassetat de productes alimentaris, Tortosa fou una població excepcionalment rica i puixant. ¿No hi hauria una mica de diners per a aconseguir que la catedral pogués ésser dignament contemplada?”

http://www.lamarfanta.blogspot.com.es/2006/01/la-faana-fluvial-de-tortosa-i-josep.html#sthash.r9S9kbWf.dpu

A continuació, resumim un article que va aparèixer a la publicació El cop d’ull, de novembre de 2014, sobre la nova façana fluvial a Tortosa:

El pla especial urbanístic del conjunt històric-artístic permetrà expropiar les cases de davant la catedral. L’alcalde Bel afirma que abans que s’acabi el mandat començaran l’enderrocament, tot i que no especifica terminis.

Per tal de millorar i preservar el patrimoni històric de la ciutat, el document inclou una superfície de més de 173.000 m2 en dos sectors: el centre del nucli antic i el front fluvial. El pla preveu obrir-hi una nova plaça davant de la catedral i transformar així el perfil de la ciutat des del pont de l’Estat i la plaça del Paiolet fins a l’antic escorxador, a Remolins.

La publicació del pla al DOG permet expropiar les últimes cases que no són de l’ajuntament, segons afirma el mateix Bel.


A continuació, mostrem un article d’El Punt-Avui sobre el tema. Ens explica que els veïns accepten marxar dels habitatges.

El procés de tombar les cases de la façana fluvial va començar als anys 60 i es va ratificar en el pla general d’urbanisme de 1986. Problemes en la tramitació van donar esperança als veïns de que no s’enderrocarien les seves llars, però el projecte ha anat tirant endavant. Ara, sembla que d’aquí uns mesos podrem contemplar la façana barroca des de l’altre marge del riu. Aquest projecte té defensors i també detractors, que afirmen que el temple es veurà petit.

L’ajuntament també ha decidit dur a terme una excavació arqueològica al subsòl de les cases, per tal d’esbrinar si hi ha restes d’un edifici públic romà. Per tant, el futur d’aquest espai està condicionat pel resultat dels estudis arqueològics. Així, el pressupost que Tortosa hi destinarà enguany serà d'uns 490.000 euros, que inclouran l'adquisició de les finques pendents, l'enderroc i l'excavació arqueològica.

Tot i la resistència inicial dels veïns a marxar de les cases, finalment han donat la batalla per perduda. “És un error històric tombar les cases, si es rehabilitessen serien un atractiu turístic”, diu el veí i arquitecte Xavier Rollan, que lamenta la manca de debat sobre la conveniència d'enderrocar els habitatges. “L'Ajuntament actua al nucli antic com si fos un polígon nou, aïlla edificis històrics en lloc de fer cirurgia”, explica Rollan.

http://www.elpuntavui.cat/noticia/article/1-territori/6-urbanisme/818310-la-catedral-de-tortosa-sobre-al-riu.html?cks_mnu_id=968




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada