dimecres, 18 de febrer del 2015

La Mare de Déu de la Cinta: història





En la part superior de la porta de l’Olivera podem trobar la imatge de la Verge de la Cinta, acompanyada per Sant Pere i Sant Pau.
"Tortosa catedral capella staCinta 0003" by Constructor: Diego Martinez. Pintures voltes: Dionís Vidal-Josep Medina. - Treball propi. ca:user:amadalvarez, 2012-08-07. Licensed under Domini públic via Wikimedia Commons - http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Tortosa_catedral_capella_staCinta_0003.jpg#mediaviewer/File:Tortosa_catedral_capella_staCinta_0003.jpg








La Verge de la Cinta és la patrona de la ciutat i té en la Catedral de Tortosa una capella en el seu honor.

Relleu de fusta de R. Cerveto. Siglo XIX
Segons la tradició, la nit del 24 al 25 de març de 1178, la Mare de Déu, acompanyada per sant Pere i sant Pau es va aparèixer a un sacerdot, que havia acudit a la catedral per a les pregàries del matí.

La Verge es va donar a conèixer i digué: “ Soc la Mare de Déu i com a penyora de l’amor que tinc als devots de Tortosa us deixo aquesta Cinta amb què vaig cenyida”.
El bisbe, els canonges i el clergat tortosí van rebre aquell obsequi - una cinta teixida a mà de dotze pams de llarga – van resguardar-lo i des d’aquell moment van retre-li culte. Va ser el poble qui li va donar el nom que ara té, la “Santa Cinta”, i recorda la Verge sota aquesta advocació: Mare de Déu de la Cinta.

http://www.tortosa.altanet.org/intercat/Fidei/infturis/indrets/cinta/cinta.htm
http://ca.wikipedia.org/wiki/Mare_de_Déu_de_la_Cinta
http://lasantacinta.com/default.asp?codi=1&subcodi=1&idioma=2


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada