divendres, 20 de febrer del 2015

Art liturgic al voltant de la Verge de la Cinta



La devoció a la Verge de la Cinta es manifesta amb una sèrie obres artístiques tant en arquitectura, pintura i escultura.

La principal manifestació seria la Reial Capella de la Santa Cinta , un gran conjunt barroc, molt luxós, obra de Vidal Franquet i  començada l’any 1672 i encarregada pel bisbe Joan B. Veschi.

A part de la Reial Capella  destacaríem

1.- Segle XVII


El Reliquiari major de la santa Cinta

Imatge de fusta de la Mare de Déu, d'Onofre Fuster i pintada per Jaume Talarn sota la supervisió del pintor Desi. Fou encarregada per la confraria per fer d'acompanyament als enterros dels seus membres. Representa a la Verge dreta i aguantant la cinta a les seues mans. Sembla que en un principi estava dins d'un nínxol dalt e la toma del bisbe Tena, però després es va posar a la Sagristia.
Aquesta imatge va desaparèixer al 36, en aquells temps es trobava a la Ràpita al convent del monjos santjoanistes.

La corona per a la imatge de la Mare de Déu, sembla que estava destinada a la Mare de Déu de fusta que ja hem anomenat i que la va realitzar l'argenter tortosí Agustí de Roda al 1635

Taula pintada amb el lliurament de la Santa Cinta per tancar la fornícula on es guardava antigament el reliquiari de la santa Cinta, data del 1650 i representa el miracles de la baixada de la Cinta.


Làpida de jaspi en commemoració del setge de l’any 1642, recentment trobada (2000) durant les obres de restauració de l'aula major. No està sencera, els seu interès històric resideix d'una banda com a recordatori del setge i d'altra pel fet de ser una de les més antigues un cop desapareguda la imatge de fusta.

Algunes d'aquestes obres les podem veure a "l'Exposició permanent"

2.- Segle XVIII



Imatge d'argent de la Mare de Déu de la Cinta (1704-1706),amb carnadura de porcellana a la cara, mans i peus, de Francesc Via. Una imatge de gran bellesa que va despertar molta devoció entre els fidels. És ben coneguda no només perquè és presenta a la processó del primer diumenge de setembre en honor a aquesta Verge, sinó que també hi ha moltes reproduccions en miniatura que els devots poden tenir a les seues cases.

Urna d’argent per guardar el reliquiari (1729) d'estil barroc amb decoracions vegetals i àngels, és obra de Francesc i Josep Tramulles, es va construir a Barcelona, amb la plata d'antics canelobres. Cada any, la tarda del primer diumenge de setembre, juntament amb la imatge d’argent de la Mare de Déu i el reliquiari menor, desfila pels carrers de la ciutat en la processó de la Cinta.


Bibliografia:

Joan-Hilari Muñoz i Sebastià, "Art litúrgic d’època moderna al voltant de la devoció a la Santa Cinta"


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada