La Catedral de Tortosa té tres portes, la Porta del Palau al Carrer de la Croera (S. XII), la porta principal a la façana barroca (XVII-XVIII) i la Porta de l'Olivera .
Porta Palau ( Sense cap nínxol.) |
Porta Principal (Tot i que té els nínxols, no hi ha cap escultura) |
Porta Olivera (La porta conté cinc escultures: la Verge de la Cinta, Sant Pere i Sant Pau, i Santa Càndia i Santa Còrdula) |
Nínxol, concavitat en una paret per posar-hi una obra artística. Segons la grandària, vegeu fornícula, petxina (arquitectura) o capella (arquitectura).
A la part central, dintre d'un nínxol que corna la part superior de la porta està la Verge de la Cinta, que sosté una cinta amb les dues mans, i als seu costat els apostols Sant Pere, amb les claus a la mà i Sant Pau amb la seua espasa.
Al brancal de la porta i al costat de dues columnes salomòniques, estan les Santes Càndia, amb un llibre i a la mà esquerra la palma símbol del seu martiri, i Santa Còrdula, les palmes de les dues santes estan en una posició simètrica.
Les escultures de la portalada /s. XVIII) van ser destruïdes l'any 1936 i han estat substituïdes per unes de pedra del país que són obra dels escultors Aixendri.
Aquestes escultures representen a personatges que estan íntimament lligats a la vida i la història d'aquesta catedral i de la ciutat de Tortosa.
La Verge de la Cinta en la seua aparició, la nit del 24 al 25 de març, festa de l’Encarnació, de 1179, a l’hora de Matines, estava acompanyada de Sant Pere i Sant Pau, segons el text que es llegia a les matines, es posa en boca de la Verge aquest fragment: "Jo sóc la Mare de Déu, a qui tu serveixes, i aquests dos homes que em flanquegen són els prínceps dels Apòstols; a la dreta, l’Apòstol sant Pere, vicari de Jesucrist; i a l’esquerra, sant Pau, doctor dels gentils”. Aquests dos Sants segueixen acompanyant a la Verge a l'altar de la Capella de la Cinta i a la pila d'aigua beneïda que hi ha al Claustre.
Sembla que Sant Pau ja va venir a Tortosa a predicar quan va desembarcar a Tarragona.
Les Santes Càndia i Còrdula, les relíquies de les quals van arribar a Tortosa a l'abril de 1351, són considerades copatrones de la ciutat per la gran devoció que se'ls hi tenia ja que se'ls atribuïa la curació d'infermetats, sobretot a Santa Càndia. El 22 d'octubre es celebraven les festes en el seu honor.
Actualment les festes de Tortosa són al voltant del primer diumenge de setembre en el qual es celebra la festivitat de la Santa Cinta, patrona de Tortosa.
Bibliografia:
Martorell y de Luna, Francisco, "Història de la antiqva Hibera (capitol XIII)
Muñoz i Sebastià, J.H. Dos reliquiaris de Santa Càndia a la
Càtedral de Tortosa pàgina 20 del número 17 de la revista Taüll
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada