dilluns, 2 de febrer del 2015

Santa Càndia i Santa Còrdula



Qui eren santa Càndia i Santa Còrdula?

Són dues santes que juntament amb Santa Úrsula formarien part de la llegenda de “les onze mil verges”. Segons aquesta llegenda Santa Úrsula, que era cristiana no volia casar-se amb un paga i va anar en peregrinació a Roma acompanyada de 10 noies per demanar ajut al papa. Després van continuar el viatge cap a Colònia, allí Àtila, rei dels Huns es va enamorar d’Úrsula i com aquesta es va resistir la van matar juntament amb les seues companyes. La llegenda es basa en una inscripció del segle IV o V a l'Església de Santa Úrsula de Colònia, però, els historiadors no estan d’acord, el que si sembla que no eren 11.000 sinó 11 i que aquest augment és una errada d’interpretació.

Com van venir aquestes Santes a Tortosa?

No van ser elles qui van venir, només les seues relíquies. La devoció a aquestes verges màrtirs es va estendre per tota Europa i sembla que els canonges de Tortosa van demanar a l’arquebisbe de Colònia, Guillem , les relíquies d’aquestes santes i els ho va concedir (abril 1351).

Diuen que són copatrones de Tortosa, per què?

La devoció a aquestes santes es va estendre ràpidament, sobretot a Santa Càndia que li atribuïen la curació de moltes infermetats, fins i tot es diu que ajudava a controlar les crescudes del riu Ebre, quan els tortosins veien que hi havia el perill d’una riuada posaven els seu reliquiari sobre les aigües . És per això que a l’edat moderna les van considerar copatrones de Tortosa.

A la catedral queda alguna manifestació artística que ens recorde aquesta devoció?

A pesar de les pèrdues patrimonials encara es conserva la capella , dos reliquiaris d’argent que estan a l’Exposició Permanent del Tresor de la Catedral, un dels dos reliquiaris és un bust que abans de la guerra civil estava recobert de pintura i duia joies que donaven els fidels. També hi ha un retaule barroc, un dels 7 que es conserven a la catedral.

En quin estat de conservació es troba el retaule?

El retaule barroc, atribuït a Gabriel Sit, formava part de l’ altar de la capella, però durant varies dècades no ha estat exhibit al públic, per la qual cosa era pràcticament desconegut i es trobava molt malmès i desmuntat per un racó de la catedral.
Des del 2010 els tallers de Conservació i Restauració de Béns Culturals de l'Escola d'Art i Disseny de Tortosa ha realitzat un treball de restauració subvencionat per la Diputació.
Del dijous, 30 d'octubre, fins el 30 de gener de 2015, la mateixa escola d’art ha acollit una exposició anomenada “Or i color al segle XVII” que ha mostrat la intervenció, els criteris i els processos de treball . Cal destaca un audiovisual que ha realitzat l’escola d’art de Reus on es pot veure tot el procés del treball realitzat.


Bibliografia:

Martorell y de Luna, Francisco, "Història de la antiqva Hibera (capitol XIII)
Muñoz i Sebastià, J.H. Dos reliquiaris de Santa Càndia a la
Càtedral de Tortosa pàgina 20 del número 17 de la revista Taüll
http://ca.wikipedia.org/wiki/C%C3%B2rdula_i_C%C3%A0ndida_de_Col%C3%B2nia


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada