dilluns, 23 de febrer del 2015

Porta del Palau



La Porta de Palau és una de les tres entrades de la Catedral de Tortosa. Està situada al Carrer Croera , davant mateix del Palau Episcopal. Precisament de la proximitat amb aquest palau ve el nom de Porta de Palau. També hem de dir que el nom pot vindre de més lluny si tenim en compte que aquesta entrada formava part de l’antic Palau Episcopal d’estil romànic, del qual se’n poden veure algunes restes als edificis que actualment donen a la Plaça de Palau.
Es troba documentada des del segle XII.
Els elements que componen el conjunt de la porta són: un arc de mig punt al mateix Carrer Croera, un passatge, la Plaça de Palau o Pati de la Canonja i un altre arc de mig punt a través del qual s’accedeix al claustre.
Conserva en els seus flancs els galfons de les portes de fusta que cada nit es tancaven per protegir la Canònica.
A través d’aquesta entrada també s’accedeix a l’exposició permanent de la Catedral, que conté elements molt diversos i rics com indumentària episcopal, tapissos, còdex, pergamins, passadissos subterranis, etc.
Un dels edificis que donen al Pati de la Canonja o Plaça de Palau és l’antic forn de la Canonja, d’època medieval, que ara està sent restaurat per convertir-se en un espai de restauració.
Per últim, cal destacar la presència dins del recinte de la Porta de Palau del Crist del Palau. És un grup escultòric sobre la crucifixió que està adossat a la paret de l'entrada del pati que accedeix al claustre. Data dels segles XV-XVI i és d’autor anònim.
Durant el Renaixement la Porta de Palau va ser l’única entrada disponible a la Catedral,











Bibliografia
http://biblioteca.tortosa.cat/cristofordespuig/Tortosa/la_porta_del_palau.htm
http://www.jdiezarnal.com/catedraldetortosa.html

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada