dilluns, 23 de febrer del 2015

La façana barroca: característiques





El projecte de la façana de la catedral de Tortosa el va concretar el 1625 el mestre d’obres Martí d’Avària, el qual s’inspirà en l’estil barroc italià.

El mestre va dissenyar una gran façana monumental, a manera de retaule, dividida en cinc carrers corresponents a les tres naus i les capelles perimetrals. Els cossos extrems, a més, van ser concebuts com a base de dues altes torres que flanquejaven la façana. Els diferents carrers eren separats per pilars de perfil compost i capitell d’inspiració coríntia.La façana pròpiament constava de dos nivells superposats, per sobre dels quals s’enlairaven els cossos superiors de les torres. Un ample entaulament trencat marcava la diferència entre nivells. A aquesta arquitectura de plantejament ja atrevit per a l’època, Avària va afegir una rica decoració, centrada en els emmarcaments de les obertures i fornícules i en la col·locació d’escultures sobre els entaulaments. Un àngel en actitud força inestable coronava el carrer central, col·locat sobre una estructura a manera de cimbori.”

FONT: Sancta Maria Dertosae



La construcció de la façana es va dur a terme de forma molt irregular, de 1650 a 1757. Les obres es van interrompre a mitjans del s.XVIII. Altres mestres d’obra que hi van intervenir van ser Roc Xambó i Antoni Ferrer. Sembla ser, segons els últims estudis, que el dibuix del projecte d’Avària correspon a una variació monumentalista del segle XVIII que mai no es va dur a terme, i que per tant la façana principal de la seu es va acabar com van creure oportú els mestres i els canonges de mitjan segle XVIII.

La façana fa 47,46 m d’amplada i gairebé 62 m d’alçada en el sector de les torres. Es tracta de l’obra més gran en amplada de les catedrals catalanes. La construcció de la façana va ser complicada pel fet de la proximitat el riu i per les dificultats que representa fonamentar una façana que pesa més de 9.000 tones. Per bastir-la es van utilitzar per a la seva construcció pedres de Flix, Vinebre, Ascó i Riba-roja d’Ebre, material que era transportat en barcasses pel riu Ebre, fins a Tortosa.

La façana consta de cinc cossos. En el nivell inferior hi ha les fornícules, que es van idear per tal d’albergar escultures monumentals. El cos aixecat és el primer dels tres que tenia previst el projecte. El primer nivell està rematat per un entaulament decorat amb motius vegetals i d’inspiració clàssica.

http://ca.wikipedia.org/wiki/Catedral_de_Tortosa#Fa.C3.A7ana_principal
http://www.monestirs.cat/monst/bebre/be13mari.htm
http://www.tinet.cat/portal/sheet-show.do?id=52865&ch=3
http://www.terresdelebre.travel/cat/Soporte/recurso.php?id=1334#.VN2zV_kuf5s




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada