dimarts, 3 de febrer del 2015

Pila d'aigua beneïda





















En la religió catòlica es denomina pila d'aigua beneïda a un recipient de pedra o un altre material situat a l'entrada de les esglésies que conté aigua beneïda perquè es persignen els fidels.
L'origen de les piles d'aigua beneïda es remunta als primers temps de l'Església Catòlica considerant-se com tals pels arqueòlegs certs gots i dipòsits de marbre o de fang cuit que es troben en les catacumbes. Però la forma i posició de les piles, tal com es troben ara en l'entrada de les esglésies, va començar en el segle XII i es va generalitzar a la fi del segle XIV.

Davant la porta d’entrada la catedral de Tortosa, dins el claustre, hi ha una pila d’aigua beneïda, on la Mare de deu de la Cinta va agafar aigua abans d’entrar.
Es diu que abans, aquesta pila estava a l’interior de la catedral, entre la Capella de Visitació i la del Nom de Jesús.
Dalt d’aquesta pila, hi ha un baix relleu relleu de l’escultor Ramón Cerveto Bestratén que representa la Verge en el moment d’agafar aigua beneïda, quan rodejada d’àngels i acompanyada dels apòstols San Pere i Sant Pau, entraren a la catedral.
A partir d’aquell dia, es tradició per a tots els tortosins i tortosines, tocar el dit a l’aigua beneïda abans d’entrar al temple.


Webgrafia i bibliografia
http://www.lasantacinta.com/default.asp?codi=3&subcodi=1&idioma=1#_ftnref39
http://www.wikilingua.net/ca/articles/p/i/l/Pila_de_agua_bendita.html
Alñmuni i Balada, Victoria, "Santa Maria Dertosae"


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada