dijous, 12 de febrer del 2015

La relíquia de Tortosa



El reliquiari major, el va fer construir el bisbe Tena al 1619. Abans les relíquies es guardaven en una caixa. Aquest reliquiari té 75 cm. d'alçada i pesa 6.600 gr. Està realitzat amb Argent sobredorat. Està format per un peu motllurat i un receptacle quadrangular on es posa la relíquia, al damunt d'aquest receptacles està la verge de la Cinta acompanyada de Sant Pere i Sant Pau. Hi ha inscrit l'escut del bisbe i la data de la donació.
Al 1626 es va decidir millorar la tanca del receptacle i Agustí de Roda hi va posar una anagrama amb les lletres MA, també es va enriquir amb pedres precioses.

Va desaparèixer al final de la Guerra Civil, es va agafar del dipòsit del Banc d’Espanya a Barcelona i sembla que es va embarcar cap a a Mèxic, el mateix va passar amb altres peces del tresor de la catedral de Tortosa.

El reliquiari menor és una reproducció en més menut del major, 43 centímetres d’alçada i un pes de 2.035 grams. Per construir-lo van fondre la capseta que contenia la relíquia, juntament amb altres peces de plata que hi havia a la sagristia. No se sap amb certesa l'autor però sembla que és  d’Innocenci Quinsà




http://lasantacinta.com/default.asp?codi=1&subcodi=2&idioma=2








Existeixen dos fragments de la Santa Cinta. Actualment la Catedral de Santa Maria conserva el petit que amida “dos pams de Tortosa”.

A la imatge el Reliquiari Major desaparegut durant la guerra civil.



















Les dones, quan han de ser mares, acudeixen confiades a la Verge de la Cinta i són molts i notables els beneficis rebuts per la seva intercessió. 



El culte a la Santa Cinta va més enllà de les nostres terres. S’acostumava a portar en processó a Madrid per a protegir els embarassos de les reines, des que Felip IV ho demanà per primera vegada el 1629. Relacionat amb aquest fet hi ha un dels miracles atribuïts a la reliquia. En un dels viatges que va fer a Madrid, demanada per la reialesa, en passar pel poble de Villar de Cañas, a Conca, la campana de l’ermita de la Virgen de la Cabeza va tocar tota sola.

Webgrafia:

http://www.radioestel.com/blogs/radioestel/?p=483
http://lasantacinta.com/default.asp?codi=1&subcodi=2&idioma=2

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada